Total Pageviews

Friday 30 December 2011

Apam palkadot

Salam, hari ini amat membosankan, so untuk menghilangkan kebosanan, aku mencuba membuat apam palkadot. alahamdullilah percubaan pertama menjadi.. tetapi aku terlupa ambil gambar, nantilah aku uploadkan gambarnya...pastinya nyummy, suami dan anak-anakku amatlah suka...

Resepi ku ambil dari internet juga..resepi ni disumbangkan oleh lyne kat myresepi dan aku copy dari http://citrarasahanaz.blogspot.com/

APAM PALKADOT
Bahan-bahan
3 biji telur
275 gm tepung gandum
200 gm gula halus
150gm susu segar (fresh milk) . Boleh juga ganti dgn susu sejat
3 sudu teh baking powder
1 sudu teh ovallete

Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
Pewarna & Esen Vanilla

Cara-cara ,

1- Pukul telur dan gula hingga kembang dgn kelajuan maxima selama 10 minit. Masukkan susu, ovellette, esen vanilla dan pukul lagi. Sambil2 itu masukkan tepung sedikit demi sedikit.Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian ,titiskan pewarna mengikut citarasa

2-Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).

3-Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang. Saya guna acuan tart , kawan saya guna acuan apam..boleh je mana2..asalkan berlapik

4-Picitkan blueberry filling secukupnya

5-Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan

6-Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit

7-Jangan buka api besar semasa mengukus. Nanti merekah

8-Boleh tukar filling (inti) apam ni dengan inti pilihan contoh : sekaya, strawberry, jem, peanut butter, coklat, orange filling dan apa2 yg anda suka.

Tuesday 27 December 2011

Petua Masakan

Petua-petua ini adalah petua dari orang-orang tua dahulu. Tujuannya adalah untuk memudahkan kita memasak.

1. Daging hamis dan untuk daging empuk dengan cepat.
    Masukkan setengah cawan air kelapa muda atau sudu

2.Hanyir Ayam
   Boleh mengunakan daun pisang, caranya ramas sedikit daun pisang bersama ayam atau dibasuh 
   dengan tepung gandum

3.Hanyir Ikan
   dibasuh menggunalan limau nipis atau asam jawa

4.Udang sentiasa segar
   Caranya masukan 2 sudu besar gula kedalam bekas udang yang telah dibasuh bersih.Tutupkan dengan
   kemas sebelum disimpan dalam peti sejuk.

5.Menghilangkan getah pucuk ubi
   Ramas pucuk ubis dengan garam selama 5 minit, kemudian bilas.

6.Menghilangkan gatal sayur keladi
   Masukkan beberapa hiris pinang

7.Menghilangkan getah nangka
   nangka dibasuh menggunakan garam dan sedikit minyak masak

8.Taugeh tahan disimpan
   rendam taugeh dalam perahan limau nipis

9.Goreng pisang rangup
   Caranya, tepung gandum, kunyit, garam dan 1 sudu minyak masak dibancuh bersama beserta air hingga
   mendapat kepekatan yang diiingini

10.Untuk mendapatkan kuah hitam yong taufu yang sedap
     Masukkan lebih gula kedalam sos hitam untuk memekatkan kuah supaya kuah melekat pada steamboat
     anda dan masukan sedikit bancuhan tepung jagung

11.Cili mesin tahan lama disimpan
    caranya cili yang telah dimesin harus digereng bersama minyak sedikit, kemudian masukan kedalam bekas
    bertutup sebelum disimpan di dalam peti ais.

12. Santan tahan lama
     masukan dalam bekas penutup bersama sedikit garam, kemudian simpan dalam peti sejuk

13.Peti sejuk berbau
     Masukan seketul arang dan ia boleh menghilang bau yang kurang menyenangkan didalam peti ais anda.

14.Biskut cepat lemau
     Taburkan sedikit gula pasir kedalam bekas untuk menyimpan biskut.

Petua ini adalah untuk rujukan aku dimasa akan datang dan diambil dari sumber pembacaan.