Salam, hari ini amat membosankan, so untuk menghilangkan kebosanan, aku mencuba membuat apam palkadot. alahamdullilah percubaan pertama menjadi.. tetapi aku terlupa ambil gambar, nantilah aku uploadkan gambarnya...pastinya nyummy, suami dan anak-anakku amatlah suka...
Resepi ku ambil dari internet juga..resepi ni disumbangkan oleh lyne kat myresepi dan aku copy dari http://citrarasahanaz.blogspot.com/
APAM PALKADOT
Bahan-bahan
3 biji telur
275 gm tepung gandum
200 gm gula halus
150gm susu segar (fresh milk) . Boleh juga ganti dgn susu sejat
3 sudu teh baking powder
1 sudu teh ovallete
Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
Pewarna & Esen Vanilla
Cara-cara ,
1- Pukul telur dan gula hingga kembang dgn kelajuan maxima selama 10 minit. Masukkan susu, ovellette, esen vanilla dan pukul lagi. Sambil2 itu masukkan tepung sedikit demi sedikit.Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian ,titiskan pewarna mengikut citarasa
2-Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
3-Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang. Saya guna acuan tart , kawan saya guna acuan apam..boleh je mana2..asalkan berlapik
4-Picitkan blueberry filling secukupnya
5-Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan
6-Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit
7-Jangan buka api besar semasa mengukus. Nanti merekah
8-Boleh tukar filling (inti) apam ni dengan inti pilihan contoh : sekaya, strawberry, jem, peanut butter, coklat, orange filling dan apa2 yg anda suka.
Menerima tempahan homemadecoklat, muffin,apam dot-dot, cupcakes, macaron, biskut & cookies,tartlet,pulut kuning, cenderahati untuk majlis pertunangan, majlis perkahwinan, sambutan hari lahir, kenduri cukurjambul dan lain-lain..Mempunyai berbagai perisa dan inti dan menggunakan bahan-bahan yang dijamin halal dengan harga berpatutan.TEMPAHAN DIBUKA SEPANJANG TAHUN.Hantarkan email ke 4ucookies@gmail.com atau hubungi 019-2496424 untuk keterangan lanjut.
Total Pageviews
Friday, 30 December 2011
Tuesday, 27 December 2011
Petua Masakan
Petua-petua ini adalah petua dari orang-orang tua dahulu. Tujuannya adalah untuk memudahkan kita memasak.
1. Daging hamis dan untuk daging empuk dengan cepat.
Masukkan setengah cawan air kelapa muda atau sudu
2.Hanyir Ayam
Boleh mengunakan daun pisang, caranya ramas sedikit daun pisang bersama ayam atau dibasuh
dengan tepung gandum
3.Hanyir Ikan
dibasuh menggunalan limau nipis atau asam jawa
4.Udang sentiasa segar
Caranya masukan 2 sudu besar gula kedalam bekas udang yang telah dibasuh bersih.Tutupkan dengan
kemas sebelum disimpan dalam peti sejuk.
5.Menghilangkan getah pucuk ubi
Ramas pucuk ubis dengan garam selama 5 minit, kemudian bilas.
6.Menghilangkan gatal sayur keladi
Masukkan beberapa hiris pinang
7.Menghilangkan getah nangka
nangka dibasuh menggunakan garam dan sedikit minyak masak
8.Taugeh tahan disimpan
rendam taugeh dalam perahan limau nipis
9.Goreng pisang rangup
Caranya, tepung gandum, kunyit, garam dan 1 sudu minyak masak dibancuh bersama beserta air hingga
mendapat kepekatan yang diiingini
10.Untuk mendapatkan kuah hitam yong taufu yang sedap
Masukkan lebih gula kedalam sos hitam untuk memekatkan kuah supaya kuah melekat pada steamboat
anda dan masukan sedikit bancuhan tepung jagung
11.Cili mesin tahan lama disimpan
caranya cili yang telah dimesin harus digereng bersama minyak sedikit, kemudian masukan kedalam bekas
bertutup sebelum disimpan di dalam peti ais.
12. Santan tahan lama
masukan dalam bekas penutup bersama sedikit garam, kemudian simpan dalam peti sejuk
13.Peti sejuk berbau
Masukan seketul arang dan ia boleh menghilang bau yang kurang menyenangkan didalam peti ais anda.
14.Biskut cepat lemau
Taburkan sedikit gula pasir kedalam bekas untuk menyimpan biskut.
Petua ini adalah untuk rujukan aku dimasa akan datang dan diambil dari sumber pembacaan.
1. Daging hamis dan untuk daging empuk dengan cepat.
Masukkan setengah cawan air kelapa muda atau sudu
2.Hanyir Ayam
Boleh mengunakan daun pisang, caranya ramas sedikit daun pisang bersama ayam atau dibasuh
dengan tepung gandum
3.Hanyir Ikan
dibasuh menggunalan limau nipis atau asam jawa
4.Udang sentiasa segar
Caranya masukan 2 sudu besar gula kedalam bekas udang yang telah dibasuh bersih.Tutupkan dengan
kemas sebelum disimpan dalam peti sejuk.
5.Menghilangkan getah pucuk ubi
Ramas pucuk ubis dengan garam selama 5 minit, kemudian bilas.
6.Menghilangkan gatal sayur keladi
Masukkan beberapa hiris pinang
7.Menghilangkan getah nangka
nangka dibasuh menggunakan garam dan sedikit minyak masak
8.Taugeh tahan disimpan
rendam taugeh dalam perahan limau nipis
9.Goreng pisang rangup
Caranya, tepung gandum, kunyit, garam dan 1 sudu minyak masak dibancuh bersama beserta air hingga
mendapat kepekatan yang diiingini
10.Untuk mendapatkan kuah hitam yong taufu yang sedap
Masukkan lebih gula kedalam sos hitam untuk memekatkan kuah supaya kuah melekat pada steamboat
anda dan masukan sedikit bancuhan tepung jagung
11.Cili mesin tahan lama disimpan
caranya cili yang telah dimesin harus digereng bersama minyak sedikit, kemudian masukan kedalam bekas
bertutup sebelum disimpan di dalam peti ais.
12. Santan tahan lama
masukan dalam bekas penutup bersama sedikit garam, kemudian simpan dalam peti sejuk
13.Peti sejuk berbau
Masukan seketul arang dan ia boleh menghilang bau yang kurang menyenangkan didalam peti ais anda.
14.Biskut cepat lemau
Taburkan sedikit gula pasir kedalam bekas untuk menyimpan biskut.
Petua ini adalah untuk rujukan aku dimasa akan datang dan diambil dari sumber pembacaan.
Subscribe to:
Posts (Atom)