Total Pageviews

Tuesday, 27 December 2011

Petua Masakan

Petua-petua ini adalah petua dari orang-orang tua dahulu. Tujuannya adalah untuk memudahkan kita memasak.

1. Daging hamis dan untuk daging empuk dengan cepat.
    Masukkan setengah cawan air kelapa muda atau sudu

2.Hanyir Ayam
   Boleh mengunakan daun pisang, caranya ramas sedikit daun pisang bersama ayam atau dibasuh 
   dengan tepung gandum

3.Hanyir Ikan
   dibasuh menggunalan limau nipis atau asam jawa

4.Udang sentiasa segar
   Caranya masukan 2 sudu besar gula kedalam bekas udang yang telah dibasuh bersih.Tutupkan dengan
   kemas sebelum disimpan dalam peti sejuk.

5.Menghilangkan getah pucuk ubi
   Ramas pucuk ubis dengan garam selama 5 minit, kemudian bilas.

6.Menghilangkan gatal sayur keladi
   Masukkan beberapa hiris pinang

7.Menghilangkan getah nangka
   nangka dibasuh menggunakan garam dan sedikit minyak masak

8.Taugeh tahan disimpan
   rendam taugeh dalam perahan limau nipis

9.Goreng pisang rangup
   Caranya, tepung gandum, kunyit, garam dan 1 sudu minyak masak dibancuh bersama beserta air hingga
   mendapat kepekatan yang diiingini

10.Untuk mendapatkan kuah hitam yong taufu yang sedap
     Masukkan lebih gula kedalam sos hitam untuk memekatkan kuah supaya kuah melekat pada steamboat
     anda dan masukan sedikit bancuhan tepung jagung

11.Cili mesin tahan lama disimpan
    caranya cili yang telah dimesin harus digereng bersama minyak sedikit, kemudian masukan kedalam bekas
    bertutup sebelum disimpan di dalam peti ais.

12. Santan tahan lama
     masukan dalam bekas penutup bersama sedikit garam, kemudian simpan dalam peti sejuk

13.Peti sejuk berbau
     Masukan seketul arang dan ia boleh menghilang bau yang kurang menyenangkan didalam peti ais anda.

14.Biskut cepat lemau
     Taburkan sedikit gula pasir kedalam bekas untuk menyimpan biskut.

Petua ini adalah untuk rujukan aku dimasa akan datang dan diambil dari sumber pembacaan.

No comments:

Post a Comment