Petua-petua ini adalah petua dari orang-orang tua dahulu. Tujuannya adalah untuk memudahkan kita memasak.
1. Daging hamis dan untuk daging empuk dengan cepat.
Masukkan setengah cawan air kelapa muda atau sudu
2.Hanyir Ayam
Boleh mengunakan daun pisang, caranya ramas sedikit daun pisang bersama ayam atau dibasuh
dengan tepung gandum
3.Hanyir Ikan
dibasuh menggunalan limau nipis atau asam jawa
4.Udang sentiasa segar
Caranya masukan 2 sudu besar gula kedalam bekas udang yang telah dibasuh bersih.Tutupkan dengan
kemas sebelum disimpan dalam peti sejuk.
5.Menghilangkan getah pucuk ubi
Ramas pucuk ubis dengan garam selama 5 minit, kemudian bilas.
6.Menghilangkan gatal sayur keladi
Masukkan beberapa hiris pinang
7.Menghilangkan getah nangka
nangka dibasuh menggunakan garam dan sedikit minyak masak
8.Taugeh tahan disimpan
rendam taugeh dalam perahan limau nipis
9.Goreng pisang rangup
Caranya, tepung gandum, kunyit, garam dan 1 sudu minyak masak dibancuh bersama beserta air hingga
mendapat kepekatan yang diiingini
10.Untuk mendapatkan kuah hitam yong taufu yang sedap
Masukkan lebih gula kedalam sos hitam untuk memekatkan kuah supaya kuah melekat pada steamboat
anda dan masukan sedikit bancuhan tepung jagung
11.Cili mesin tahan lama disimpan
caranya cili yang telah dimesin harus digereng bersama minyak sedikit, kemudian masukan kedalam bekas
bertutup sebelum disimpan di dalam peti ais.
12. Santan tahan lama
masukan dalam bekas penutup bersama sedikit garam, kemudian simpan dalam peti sejuk
13.Peti sejuk berbau
Masukan seketul arang dan ia boleh menghilang bau yang kurang menyenangkan didalam peti ais anda.
14.Biskut cepat lemau
Taburkan sedikit gula pasir kedalam bekas untuk menyimpan biskut.
Petua ini adalah untuk rujukan aku dimasa akan datang dan diambil dari sumber pembacaan.
No comments:
Post a Comment